
Il Sigillo van het vooraanstaande wijnhuis Cantine del Notaio. Een krachtige, complexe, maar tegelijkertijd ronde en evenwichtige wijn, gemaakt van 100% aglianico. En ook nog eens biodynamisch.
Aan de voet van de inactieve Vulture vulkaan ligt Cantine del Notaio. Kleinzoon Gerardo Giuratrabocchetti zet hier het werk voort dat zijn grootvader ooit is begonnen en werkt volledig biodynamisch. De grond bestaat uit mineralen en oude vulkanische lavagrond. In combinatie met de grote verschillen in temperatuur tussen dag en nacht krijgen we wijnen met rijp fruit en aangename zuren die mooi in balans zijn. De il Sigillo sluit een reeks af van 4 wijnen, allen gemaakt van de aglianicodruif.
De wijn is donkerrood van kleur, vol, complex van smaak, met redelijk zachte tannines. De naam il Sigillo refereert aan het zegel waarmee aktes worden afgesloten. Het is het paradepaardje van Cantine del Notaio en scoort hoge ogen bij bijvoorbeeld Parker met maar liefst 96 punten voor de Il Sigillo 2010.
Zie ook het filmpje met de Zweedse Larsson, gekozen tot the Best Sommelier of the World (meer info Larsson), over de Il Sigillo 2009!
Wijnhuis | Cantine del Notaio |
Streek | Basilicata |
Druif | 100% aglianica |
Soort | rode wijn |
Classificatie | DOC |
Alcoholpercentage | 14,5% |
Afsluiting | kurk |
Inhoud | 750 ml |
Serveertemperatuur | 18ºC |
Bodem, ligging | vulkanisch |
Vinificatie, rijping | Met de hand geplukte druiven, laat in het jaar. Rijping 24 maanden in Frans eiken barriques, in de tufsteen grotten van het wijnhuis. Vervolgens nog eens 24 maanden op fles. |
Biologisch | ja, biologisch |
Smaaktype | krachtig & complex |
Awards | Maar liefst 96 Parkerpunten voor de 2010. |
Wijn & Spijs | Gaat goed samen met stevige maaltijden met bijvoorbeeld rood vlees of met rijpe kazen. Kan ook in combinatie met een chocolade dessert worden gedronken. |