
De passie van een jonge ondernemer, verliefd op zijn land, zorgde voor een bloeiende start van het wijnhuis Firriato, midden in de jaren 80. Salvatore di Gaetano en zijn vrouw Vinzia Novara zijn erin geslaagd in relatief korte tijd een wijnhuis van wereldformaat op de kaart te zetten. Het werd in 2006 uitgeroepen tot beste wijnbedrijf van Italië en staat bekend om zijn uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Firriato maakt een indrukwekkende reeks wijnen van autochtone druivensoorten, zoals de nero d'avola voor de rode wijn en de grillo, caterratto, inzolia en zibibbo voor de witte wijn. In een aantal gevallen gebruikt Firriato één enkele druivensoort voor haar wijn, in andere gevallen worden deze druiven gemixed met internationale druivenrassen, zoals de cabernet sauvignon, syrah, merlot en chardonnay.
Firriato komt oorspronkelijk uit het noordwesten van Sicilië, maar heeft inmiddels op meerdere plekken op het eiland haar wijnstokken groeien. Onder meer vlakbij de Etna en sinds kort ook op het eilandje Favignana. Tot slot kan vermeld worden dat het bedrijf haar eigen oenoloog van formaat in dienst heeft, Giuseppe ("Pepe") Pellegrino.
Firriato maakt met deze Santagostino een pricewinning wijn van nero d'avola en syrah! Intens mooi vol van smaak, met aroma's van vanille, kersen, aardbeien en bramen, maar ook met chocola en zelfs een vleug mokka. Gerijpt op eiken levert dit een tegelijk elegante als ook complexe wijn op die hoog aangeschreven staat. De Santagostino 2014 krijgt hoge beoordelingen van Robert Parker, James Suckling en Wine International Report met maar liefst 91, 92 en 93 punten.
www.firriato.it
Wijnhuis | Firriato |
Streek | Sicilië |
Druif | nero d'avola & syrah |
Soort | rode wijn |
Classificatie | IGT Toscana |
Alcoholpercentage | 14% |
Afsluiting | kurk |
Inhoud | 750 ml |
Op dronk | Nu, maar kan mits goed bewaard nog enkele jaren liggen. |
Serveertemperatuur | 16-18 ºC |
Bodem, ligging | Kalkrijke grond met klei, 200 meter boven zeeniveau. |
Vinificatie, rijping | De druiven worden met de hand geplukt, rijping 8 maanden in barriques, vervolgens nog 6 maanden op fles. |
Smaaktype | Stevig & elegant |
Awards | Hoge beoordeling in 2014 van Robert Parker (91 punten), James Suckling (92 punten) en Wine International Report (93 punten)! |