
De passie van een jonge ondernemer, verliefd op zijn land, zorgde voor een bloeiende start van het wijnhuis Firriato, midden in de jaren 80. Salvatore di Gaetano en zijn vrouw Vinzia Novara zijn erin geslaagd in relatief korte tijd een wijnhuis van wereldformaat op de kaart te zetten. Het werd in 2006 uitgeroepen tot beste wijnbedrijf van Italië en staat bekend om zijn uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Firriato maakt een indrukwekkende reeks wijnen van autochtone druivensoorten, zoals de nero d'avola voor de rode wijn en de grillo, caterratto, inzolia en zibibbo voor de witte wijn. In een aantal gevallen gebruikt Firriato één enkele druivensoort voor haar wijn, in andere gevallen worden deze druiven gemixed met internationale druivenrassen, zoals de cabernet sauvignon, syrah, merlot en chardonnay. Firriato komt oorspronkelijk uit het noordwesten van Sicilië, maar heeft inmiddels op meerdere plekken op het eiland haar wijnstokken groeien. Onder meer vlakbij de Etna en sinds kort ook op het eilandje Favignana. Tot slot kan vermeld worden dat het bedrijf haar eigen oenoloog van formaat in dienst heeft, Giuseppe ("Pepe") Pellegrino.
Firriato is in 2006 uitgeroepen tot beste wijnproducent van Italië. Gevestigd in noordwest Sicilië maken zij zeer gewaardeerde wijnen, waarvan de Chiaramonte er één is. Donkerrood van kleur. Zacht, kruidig en vol. Een zeer complete wijn.
Wijnhuis | Firriato |
Streek | Sicilië |
Druif | 100% nero d'avola |
Soort | rode wijn |
Classificatie | IGT Sicilië |
Alcoholpercentage | 13-14% |
Afsluiting | kurk |
Inhoud | 750 ml |
Serveertemperatuur | 16-18 ºC |
Bodem, ligging | Voornamelijk kleiachtig, 230 meter boven zeeniveau |
Vinificatie, rijping | Druiven worden met de hand geplukt, derde week van september. Rijping zes maanden in Amerikaans eiken barriques, daarna nog 3 maanden op fles. |
Smaaktype | stevig & elegant |
Wijn & Spijs | Prima in combinatie met bijvoorbeeld pasta's met rode saus, ossobucco, (gegrild) lamsvlees en stevige kazen. |