
Voor de liefhebbers van een stevige chardonnay! Van het bekende wijnhuis Avignonesi in de Toscane. Rijk, vol en complex.
Het wereldwijd bekende wijndomein Avignonesi heeft nog steeds de naam van de familie Avignonesi, maar is inmiddels in handen van de Gentse Virginie Saverys. Haar familie is vooral bekend als één van de grootste rederijen in België. Virginie Saverys heeft sinds haar komst bij Avignonesi de biologische wijnbouw geïntroduceerd en vanaf 2010 is Avignonesi ook biologisch gecertificeerd. Het wijnhuis ligt in het zuiden van Toscane in het beroemde stadje Montepulciano. Overigens niet te verwarren met de druif montepulciano, die met name terug te vinden is in de Abbruzen en dus niet in Toscane!
Deze chardonnay wordt verbouwd bij de historische plaats Cortona en heeft hier de DOC van. Chardonnay is inmiddels één van de meest verbouwde druivensoorten in de DOC van Cortona. De wijn zit vijf maanden in frans eiken vaten, waarvan een deel nieuw en een deel vaten van een jaar oud. Zeer elegante, volle, krachtige wijn. Vanille en hints van citrus met een mooie lange afdronk.
http://www.avignonesi.it
Wijnhuis | Avignonesi |
Streek | Toscane |
Druif | 100% chardonnay |
Soort | witte wijn |
Classificatie | Cortona DOC |
Alcoholpercentage | 13,5% |
Inhoud | 750 ml |
Serveertemperatuur | 10 ºC |
Bodem, ligging | Afkomstig van het la Selva landgoed, tussen Valiano en Cortona, 300 meter boven zeeniveau. Alkalische bodem met lagen van zand. De druivenstokken zijn ca. 17 jaar oud. |
Vinificatie, rijping | De druiven worden eind september met de hand geplukt. Rijping gedurende 5 maanden in nieuw Franse barriques. |
Biologisch | ja, biologisch |
Smaaktype | vol & complex |
Awards | Winespectator: 90/100 punten |