
Stevige sauvignon en een aanrader voor de ware liefhebber!
Het prestigieuze wijnhuis Colterenzio uit de Alto Adige zette deze prachtige wijnstreek in het noorden van Italië wereldwijd op de kaart. Luis Raifer die het bedrijf in 1960 begon had kwaliteit altijd hoog in het vaandel staan. Inmiddels heeft zoon Wolfgang het bedrijf overgenomen, en werkt intensief samen met oenoloog Martin Lemayr. De wijnen Cabernet Sauvignon Lafoa en Sauvignon Lafoa zijn een klasse op zichzelf en scoren ieder jaar hoge ogen met onder meer tres en due bicchieri bij de Gambero Rosso.
De helft van de met de hand geplukte druiven gaat in rvs tanks, terwijl de andere helft in eiken vaten en barriques gaat. Alleen deze druiven ondergaan een malolactische fermentatie. De uiteindelijke blend ontstaat nadat de wijn 8 maanden sur lie heeft gerijpt. Resultaat is een volle krachtige sauvignon, met wat acacia en salie in de neus. Kan 5 tot 8 jaar liggen.
Wijnhuis | Colterenzio |
Streek | Alto Adige |
Druif | 100% sauvignon blanc |
Soort | witte wijn |
Classificatie | DOC |
Alcoholpercentage | 14% |
Afsluiting | kurk |
Inhoud | 750 ml |
Serveertemperatuur | 12-14 ºC |
Bodem, ligging | De zandachtige grond waarop de druivenstokken van Lafóa groeien is gelegen op een zonnige plek op een heuvelrug tussen het dorp Cornaiano en het gehucht Schreckbichl op een hoogte van 430 meter boven zeeniveau met een optimale zon-blootstelling. |
Vinificatie, rijping | De druiven worden geplukt nadat ze zeer rijp zijn. De helft van het totale sap wordt gefermenteerd in roestvrij stalen tanks, de andere helft in eikenhouten vaten en barriques. Alleen het gedeelte gevinifieerd in eiken ondergaat malolactische gisting. |
Smaaktype | vol & complex |
Awards | De 2012 scoort 2 rode glaasjes in de Gambero Rosso! |
Wijn & Spijs | Zoals Colterenzio zelf zegt: Geniet ervan met bijvoorbeeld een toast van verse geitenkaas en gerookte zalm, als partner bij een salade met kreeft, visgerechten, coquilles, of een geitenkaas soufflé. |