
Een echte Sangiovese met veel karakter: veel rood en rijp fruit, mooi in balans, rond en stevig, met een beetje vanille en precies genoeg tannines. Van het beroemde wijnhuis Avignonesi. Een aanrader!
Het wereldwijd bekende wijndomein Avignonesi heeft nog steeds de naam van de familie Avignonesi, maar is inmiddels in handen van de Gentse Virginie Saverys. Haar familie is vooral bekend als één van de grootste rederijen in België. Virginie Saverys heeft sinds haar komst bij Avignonesi de biologische wijnbouw geïntroduceerd en vanaf 2010 is Avignonesi ook biologisch gecertificeerd. Het wijnhuis ligt in het zuiden van Toscane in het beroemde stadje Montepulciano. Overigens niet te verwarren met de druif montepulciano, die met name terug te vinden is in de Abbruzen en dus niet in Toscane!
De Vino Nobile is een prachtige wijn die 18 maanden op eiken is gerijpt en vervolgens nog eens 6 maanden op fles. Deze Vino Nobile heeft veel rijp fruit in zich, wat zo typisch is voor de sangiovese. Mooi in balans, rond, stevig, met een beetje vanille en precies genoeg tannines.
Wijnhuis | Avignonesi |
Streek | Toscane |
Druif | 100% sangiovese |
Soort | rode wijn |
Classificatie | DOCG |
Alcoholpercentage | 13,5% |
Afsluiting | kurk |
Inhoud | 750 ml, 375 ml en 1500 ml |
Op dronk | Nu, en kan ook nog enkele jaren liggen. |
Serveertemperatuur | 18 ºC |
Bodem, ligging | Stokken zijn afkomstig van twee wijngaarden op ca. 270-330 meter boven zeeniveau van een alkalische bodem met lagen van klei, zand en zilt. De stokken zijn 10-39 jaar oud. |
Vinificatie, rijping | De druiven worden eind september geplukt. Rijping gedurende 18 maanden voor 80% in barriques en voor 20% in grote vaten en vervolgens nog zeker 6 maanden op fles. |
Biologisch | ja, biologisch |
Smaaktype | stevig, rond, elegant |
Awards | Wine spectator geeft 91/100 punten, Wine Enthusiast 90/100. |