
Pieropan behoort tot één van de bekendste wijnhuizen in de Venetostreek. Het wijnhuis, inmiddels meer dan 100 jaar oud, is nog altijd in het bezit van de familie en wordt nu gerund door Nino en Teresita Pieropan. De wijnstokken staan rondom de heuvels van het stadje Soave in de buurt van Verona. Pieropan wordt dan ook geroemd om de soaves die ze maken, waarvan "la Rocca" hun visitekaartje is. Maar ook een gewone soave, een Valpolicella Superiore en een geweldige Amarone ontbreken niet in hun assortiment.
La Rocca wordt gemaakt sinds 1978. De druiven van deze wijn groeien op de hellingen van de Monte Rocchetta, vlakbij het middeleeuwse kasteel dat hoort bij het stadje Soave. De wijngaard van la Rocca kent een speciaal microklimaat, dat zorgt voor een wijn met unieke kenmerken. Pieropan laat de druiven voor de la Rocca langer hangen dan gebruikelijk, wat zorgt voor een goudgele kleur en een kruidige, zachte, volle, ronde smaak met een mooie afdronk.
Wijnhuis | Pieropan |
Streek | Veneto |
Druif | 100% garganeca |
Soort | witte wijn |
Classificatie | DOC |
Alcoholpercentage | 13,0% |
Afsluiting | schroefdop |
Inhoud | 0,75L |
Serveertemperatuur | 12-14 ºC |
Bodem, ligging | Kleiachtige grond met kalk, 200-300 meter boven zeeniveau. |
Vinificatie, rijping | De druiven worden met de hand geplukt, vaak in twee keer om zo de rijpste druiven eruit te kunnen pikken. Na fermentatie gaat de wijn over in eiken vaten van 500 en 2000 liter en blijft daar gedurende 12 maanden rijpen sur lie. Ook in fles rijpt de wijn v |
Biologisch | ja,biologisch |
Smaaktype | smaakvol & complex, fruit |
Awards | 3 rode glaasjes Gambero Rosso (2011) |
Wijn & Spijs | Risotto, bijvoorbeeld met paddenstoelen, stevige vis zoals kabeljauw, zalm, coquilles en krab. |