
Eén van de meest toonaangevende wijnproducenten in Italië is Aloïs Lageder, die de vijfde generatie van dit familiebedrijf vertegenwoordigt. Het bedrijf is opgericht in 1823 en in deze periode is het de familie gelukt om op de beste plaatsen in de Alto Adige wijngaarden te gaan verbouwen, voor een deel zelfs biologisch en biodynamisch.
Niet alleen traditie en innovatie brachten het wijnhuis Lageder waar het nu is, maar ook hedendaagse kunst en muziek en een holistische bedrijfsfilosofie nemen een belangrijke plek in het leven van Aloïs Lageder. Dit is bijvoorbeeld terug te vinden in de bouw van kelders en installaties, maar ook in de verplichtingen die Lageder heeft buiten het wijnbedrijf, zoals een voorzitterschap van het Bolzano's Museum voor hedendaagse kunst.
Lageder kan echter vooral worden gezien als een wijnhuis dat een stempel heeft gedrukt op de Italiaanse wijn in binnen- én buitenland.
Dé top van Lageder is deze chardonnay. Gemaakt van druiven van erg oude wijnstokken op een zeer kalkhoudende grond. Deze chardonnay is bijzonder rijk en complex en heeft 11 maanden in eikenhouten vaten gezeten, waardoor we in de smaak ook een lichte toon van vanille en geroosterde amandelen terugvinden, naast een hint van tropisch fruit.
Wijnhuis | Aloïs Lageder |
Streek | Trentino - Alto Adige |
Druif | 100% chardonnay |
Soort | witte wijn |
Classificatie | DOC |
Alcoholpercentage | 13,5% |
Afsluiting | kurk |
Inhoud | 750 ml |
Op dronk | Nu, en mits goed bewaard een bewaarpotentieel van 6-8 jaar na botteling. |
Serveertemperatuur | 10-12 ºC |
Bodem, ligging | Druiven zijn afkomstig van de beste Löwengangpercelen, gelegen op verschillende hoogtes tussen 230-330 meter. De bodems zandrijk met een hoog gehalte aan kalksteen. Warm mesoklimaat met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. |
Vinificatie, rijping | Rijping sur lie in barriques gedurende ca. 11 maanden. |
Biologisch | Ja, biodynamisch |
Smaaktype | vol & complex |
Awards | Twee rode glaasjes in de Gambero Rosso! |
Wijn & Spijs | Stevige wijn die daarom goed samen gaat met rijke, sterk gekruide gerechten zoals vis met sauzen, kreeft, wit vlees en gevogelte. |