
Zowel wijnhuis als provincie delen dezelfde naam: Gallura. Gelegen in noordoost Sardinië, waar vooral granietsteen en rotsen te vinden zijn. De vermentino uit deze streek is daarom onvergelijkbaar met vermentino's van het vastenland; de wijnstokken moeten met deze bodem hard hun best doen water en voedingsstoffen op te nemen. Cantina Gallura is de grootste coöperatie in deze streek, geleid door oenoloog Dino Addis, en vermentino hun belangrijkste druif.
Wijnhuis | Gallura |
Streek | Sardinië |
Druif | 100% vermentino |
Soort | witte wijn |
Classificatie | Vermentino di Gallura DOCG |
Alcoholpercentage | 13,5% |
Afsluiting | kurk |
Inhoud | 750 ml |
Serveertemperatuur | 10-12 ºC |
Bodem, ligging | De bodem is van graniet met een beperkte diepte, arm aan voedingsstoffen en met een zeer lage wateropname. |
Vinificatie, rijping | De druiven worden met de hand geplukt, rijping vindt plaats in stalen tanks. |
Smaaktype | smaakvol met mineralen |
Wijn & Spijs | Gaat goed samen met lichte voorgerechten, risotto met zeevruchten, gegrilde of gestoofde vis, zachte kazen zoals een milde Sardijnse Pecorino kaas. |