
Firriato is al jaren een bekende naam in de Italiaanse wijn. In 2006 uitgeroepen tot beste wijnproducent van Italië. Gevestigd in noordwest Sicilië maken ze zeer gewaardeerde wijnen. De Ribeca is een pricewinning wijn van dit wijnhuis, die naast de nero d’avola ook is gemaakt van de autochtone druivensoort perricone. Het is ieder jaar weer een uitdaging voor Firriato om van deze druif een mooie wijn te maken. De druiven zijn klein en de opbrengst telkens onzeker. Toch slaagt het wijnhuis er meermalen in om onder meer twee rode glaasjes in de Gambero Rosso te verwerven.
De Ribeca is een stevige rijke wijn, donkerrood fruit met tonen van zoethout, gember, kruidnagel en jeneverbes.
Wijnhuis | Firriato |
Streek | Sicilië |
Druif | 100% perricone |
Soort | rode wijn |
Classificatie | IGT |
Alcoholpercentage | 14,5% |
Afsluiting | kurk |
Inhoud | 750 ml |
Serveertemperatuur | 18ºC |
Bodem, ligging | Kalkrijke grond met klei, 200 meter boven zeeniveau. |
Vinificatie, rijping | De druiven worden eind september, begin oktober met de hand geplukt. Rijping vindt plaats gedurende 10-12 maanden in Frans eiken barriques, daarna nog 6 maanden rijping op fles. |
Smaaktype | krachtig & complex |
Awards | Krijgt uitstekende beoordelingen van onder meer Gambero Rosso en Luca Maroni (97 punten voor de 2008). |