
Topper van Firriato! Met een geweldige combinatie van vier lokale druivensoorten, waarvan de nero d'avola de meest bekende druif van deze combinatie is. Daarnaast ook perricone, frappato & nerello cappuccino. De Quater rosso is een stevige wijn, kra...
De passie van een jonge ondernemer, verliefd op zijn land, zorgde voor een bloeiende start van het wijnhuis Firriato, midden in de jaren 80. Salvatore di Gaetano en zijn vrouw Vinzia Novara zijn erin geslaagd in relatief korte tijd een wijnhuis van wereldformaat op de kaart te zetten. Het werd in 2006 uitgeroepen tot beste wijnbedrijf van Italië en staat bekend om zijn uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Firriato maakt een indrukwekkende reeks wijnen van autochtone druivensoorten, zoals de nero d'avola voor de rode wijn en de grillo, caterratto, inzolia en zibibbo voor de witte wijn. In een aantal gevallen gebruikt Firriato één enkele druivensoort voor haar wijn, in andere gevallen worden deze druiven gemixed met internationale druivenrassen, zoals de cabernet sauvignon, syrah, merlot en chardonnay. Firriato komt oorspronkelijk uit het noordwesten van Sicilië, maar heeft inmiddels op meerdere plekken op het eiland haar wijnstokken groeien. Onder meer vlakbij de Etna en sinds kort ook op het eilandje Favignana. Tot slot kan vermeld worden dat het bedrijf haar eigen oenoloog van formaat in dienst heeft, Giuseppe ("Pepe") Pellegrino.
Topper van Firriato! Met een geweldige combinatie van vier lokale druivensoorten, waarvan de nero d'avola de meest bekende druif van deze combinatie is. Daarnaast ook perricone, frappato & nerello cappuccio. Het zorgt voor een wijn die dieprood van kleur is, met geuren van kersen, zwarte bessen en bosbessen, maar ook van chocola, peper, tabak en kruidnagel. De Quater rosso is een stevige wijn, krachtig van smaak, veel sap, die mooi blijft hangen in de mond.
Wijnhuis | Firriato |
Streek | Sicilië |
Druif | nero d’Avola, perricone, frappato & nerello cappuccio |
Soort | rode wijn |
Classificatie | IGT Sicilië |
Alcoholpercentage | 14% |
Afsluiting | kurk |
Inhoud | 750 ml |
Serveertemperatuur | 16-18ºC |
Bodem, ligging | Kalkrijke grond met klei, 130-250 meter boven zee in de buurt van Trapani. |
Vinificatie, rijping | Druiven worden in september met de hand geplukt. Rijping gedurende 10 maanden in Frans en Amerikaans eiken barriques, daarna nog vijf maanden op fles. |
Smaaktype | stevig & elegant |