
De passie van een jonge ondernemer, verliefd op zijn land, zorgde voor een bloeiende start van het wijnhuis Firriato, midden in de jaren 80. Salvatore di Gaetano en zijn vrouw Vinzia Novara zijn erin geslaagd in relatief korte tijd een wijnhuis van wereldformaat op de kaart te zetten. Het werd in 2006 uitgeroepen tot beste wijnbedrijf van Italië en staat bekend om zijn uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Firriato maakt een indrukwekkende reeks wijnen van autochtone druivensoorten, zoals de nero d'avola voor de rode wijn en de grillo, caterratto, inzolia en zibibbo voor de witte wijn. In een aantal gevallen gebruikt Firriato één enkele druivensoort voor haar wijn, in andere gevallen worden deze druiven gemixed met internationale druivenrassen, zoals de cabernet sauvignon, syrah, merlot en chardonnay. Firriato komt oorspronkelijk uit het noordwesten van Sicilië, maar heeft inmiddels op meerdere plekken op het eiland haar wijnstokken groeien. Onder meer vlakbij de Etna en sinds kort ook op het eilandje Favignana. Tot slot kan vermeld worden dat het bedrijf haar eigen oenoloog van formaat in dienst heeft, Giuseppe ("Pepe") Pellegrino.
De Caeles behoort tot de lijn van biologische wijnen van Firriato. Gemaakt van 100% catarratto is hij helder geel van kleur, met een licht groene zweem. Het is een frisse en tegelijkertijd krachtige witte wijn met perzik en peer op de achtergond.
Wijnhuis | Firriato |
Streek | Sicilië |
Druif | 100% catarratto |
Soort | witte wijn |
Classificatie | DOC |
Alcoholpercentage | 12,5% |
Afsluiting | kurk |
Inhoud | 750 ml |
Serveertemperatuur | 14 ºC |
Vinificatie, rijping | Vinificatie in stalen tanks, rijping drie maanden sur lie, daarna nog twee maanden op fles. |
Biologisch | ja, biologisch |
Smaaktype | smaakvol met mineralen |