
De passie van een jonge ondernemer, verliefd op zijn land, zorgde voor een bloeiende start van het wijnhuis Firriato, midden in de jaren 80. Salvatore di Gaetano en zijn vrouw Vinzia Novara zijn erin geslaagd in relatief korte tijd een wijnhuis van wereldformaat op de kaart te zetten. Het werd in 2006 uitgeroepen tot beste wijnbedrijf van Italië en staat bekend om zijn uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Firriato maakt een indrukwekkende reeks wijnen van autochtone druivensoorten, zoals de nero d'avola voor de rode wijn en de grillo, caterratto, inzolia en zibibbo voor de witte wijn. In een aantal gevallen gebruikt Firriato één enkele druivensoort voor haar wijn, in andere gevallen worden deze druiven gemixed met internationale druivenrassen, zoals de cabernet sauvignon, syrah, merlot en chardonnay. Firriato komt oorspronkelijk uit het noordwesten van Sicilië, maar heeft inmiddels op meerdere plekken op het eiland haar wijnstokken groeien. Onder meer vlakbij de Etna en sinds kort ook op het eilandje Favignana. Tot slot kan vermeld worden dat het bedrijf haar eigen oenoloog van formaat in dienst heeft, Giuseppe ("Pepe") Pellegrino.
Met deze AltaVilla Rosso heeft Firriato een uitstekende wijn gemaakt die zich kenmerkt door veel donker fruit, kruidig met een beetje vanille. Krijgt onder meer uitstekende beoordelingen van de Wijnalmanak en in de Grote Hamersma.
Wijnhuis | Firriato |
Streek | Sicilië |
Druif | 50% nero d’avola & 50% cabernet sauvignon |
Soort | rode wijn |
Classificatie | IGT Sicilië |
Alcoholpercentage | 14% |
Afsluiting | kurk |
Inhoud | 750 ml |
Serveertemperatuur | 16-18 ºC |
Bodem, ligging | Kleiachtige grond met kalk |
Vinificatie, rijping | De druiven worden met de hand geplukt. Rijping 7 maanden in Frans en Amerikaans eiken barriques, vervolgens nog drie maanden op fles. |
Smaaktype | fruitig & soepel |
Wijn & Spijs | Gaat goed samen met (rood) vlees, pappardelle met wildragout en kazen zoals een pecorino. |