
De passie van een jonge ondernemer, verliefd op zijn land, zorgde voor een bloeiende start van het wijnhuis Firriato, midden in de jaren 80. Salvatore di Gaetano en zijn vrouw Vinzia Novara zijn erin geslaagd in relatief korte tijd een wijnhuis van wereldformaat op de kaart te zetten. Het werd in 2006 uitgeroepen tot beste wijnbedrijf van Italië en staat bekend om zijn uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Firriato maakt een indrukwekkende reeks wijnen van autochtone druivensoorten, zoals de nero d'avola voor de rode wijn en de grillo, caterratto, inzolia en zibibbo voor de witte wijn. In een aantal gevallen gebruikt Firriato één enkele druivensoort voor haar wijn, in andere gevallen worden deze druiven gemixed met internationale druivenrassen, zoals de cabernet sauvignon, syrah, merlot en chardonnay. Firriato komt oorspronkelijk uit het noordwesten van Sicilië, maar heeft inmiddels op meerdere plekken op het eiland haar wijnstokken groeien. Onder meer vlakbij de Etna en sinds kort ook op het eilandje Favignana. Tot slot kan vermeld worden dat het bedrijf haar eigen oenoloog van formaat in dienst heeft, Giuseppe ("Pepe") Pellegrino.
Wie liefhebber is van de catarrattodruif vindt in deze wijn een topper. Fris, mooi in balans, heerlijk!
Wijnhuis | Firriato |
Streek | Sicilië |
Druif | 100% catarratto |
Soort | witte wijn |
Classificatie | Alcamo DOC |
Alcoholpercentage | 12-13% |
Afsluiting | kurk |
Inhoud | 750 ml |
Serveertemperatuur | 10-12 ºC |
Bodem, ligging | Voornamelijk kleiachtig |
Vinificatie, rijping | Druiven worden met de hand geplukt in september. Rijping in stalen tanks, vervolgens nog een maand op fles. |
Smaaktype | fris & fruitig met mineralen |
Wijn & Spijs | Gaat goed samen met vis en zeevruchten, bijvoorbeeld met pasta vongolé. |
Heerlijke frisse wijn met een lekkere druif catarratto