
Aantrekkelijke wijn van een nogal onbekende druif, de nero buono. Niettemin een aanrader om eens te proberen. Mooi vol en ietwat kruidig.
Cincinnato is een coöperatie die al sinds 1947 bestaat en pricewinning wijnen maakt. Cincinnato ligt net ten zuiden van Rome, vrijwel direct aan de kust. Vanwege deze ligging waait er altijd een licht briesje waardoor schimmels weinig kans maken. Hoewel de wijnen niet biologisch gecertificeerd zijn, zijn de druiven zelf dat wel. Op het etiket zien we een afbeelding van Cincinnatus die zijn land bewerkt met een os, nadat hij terugkwam als overwinnaar van een oorlog, zo'n 400 jaar voor Christus.
Deze Ercole is gemaakt van een zeer typische druif uit deze streek, de nero buono. Een druif die al eeuwen geleden in dit gebied voor kwam en wordt verbouwd op de heuvels met vulkanische bodem rondom het stadje Cori. Een lage opbrengst per hectare, een nauwgezette selectie van de druiven en een rijping die plaatsvindt in eiken vaten zorgt voor een opmerkelijk aantrekkelijke wijn. De wijn is mooi vol en rond en ietwat kruidig.
Wijnhuis | Cincinnato |
Streek | Lazio |
Druif | 100% nero buono |
Soort | rode wijn |
Classificatie | IGT Lazio Rosso |
Alcoholpercentage | 13,5% |
Afsluiting | kurk |
Inhoud | 750 ml |
Serveertemperatuur | ca. 18ºC |
Bodem, ligging | Vulkanische bodem met kalk op 200-250 meter boven zee. |
Vinificatie, rijping | Rijping in frans barriques gedurende 12 maanden, daarna nog 8 maanden op fles. |
Smaaktype | vol & rond, fruit |
Wijn & Spijs | Gaat goed samen met vleesgerechten en pasta's met rode saus. |
gewelding wijn