Biologische of biodynamische wijn: weet u het verschil?

Biologische of biodynamische wijn: weet u het verschil?

Een groot deel van onze wijnen is biologisch of biodynamisch. En daar zijn we trots op! De druiven worden met aandacht verbouwd, de wijnen met zorg geproduceerd. Resultaat is een selectie van wijnen die mooi in balans zijn, zuiver en bereid met zo min mogelijk (chemische) toevoegingen.

Overigens geldt voor veel van onze wijnen, biologisch of niet, dat deze weinig sulfiet bevatten en (ruim) onder de wettelijke norm vallen van de toegestane hoeveelheid sulfiet.

Biologische wijn is wijn die is gemaakt van biologisch geteelde druiven, sinds 2012 biologisch geproduceerd. Dat betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en gentechnologie, met zo min mogelijk chemische gewasbeschermingsmiddelen en er vanzelfsprekend wordt gewerkt met veel zorg en aandacht voor het milieu.

De wetgeving omtrent biologische wijn is in Italië zeer streng. Vanwege de vele regels waaraan wijnboeren moeten voldoen vraagt niet ieder wijnhuis een certificaat aan om biologische wijn te mogen verkopen. Daarom worden sommige wijnen wel biologisch verbouwd, maar hebben ze geen officieel label.

De bodem waarop de druivenstokken groeien is een essentieel onderdeel van het wijnmaken. Geen kunstmest gebruiken betekent dat dierlijke en plantaardige bemesting een grote rol spelen. Een goede bodembegroeiing met bijvoorbeeld klaver zorgt voor een luchtige bovenste laag van de grond. Ook oude plantenresten op de bodem drukken het onkruid weg en zorgen voor voldoende stikstof in de grond.

De ligging van de wijngaarden is niet onbelangrijk voor biologische boeren: een briesje dat dagelijks over de hellingen waait houdt bijvoorbeeld de nodige schimmelgroei tegen.

Vaak worden biologisch geteelde druiven met de hand geplukt: geen tractoren op het land die de grond veruïneren, en niet onnodig veel gekneusde druiven die anders ook voor de nodige schimmelvorming verantwoordelijk zouden zijn.

Ziekten en plagen worden bij biologische teelt op bovenstaande manieren zo veel mogelijk vermeden. Indien nodig worden ze bestreden met natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen, zoals algen en heermoes.

Biodynamische wijnbouw gaat nog een paar stappen verder dan biologisch verbouwde wijn: Rudolf Steiner (1861-1925) was de oprichter van de antroposofie en kan als grondlegger worden gezien van de biodynamische landbouw.

Hij zag een groter verband in de kosmos, waarin ook de stand van de maan en planeten een rol spelen in het welzijn van de natuur. Ook de gesteldheid van de bodem speelt bij biodynamische bouw een veel grotere rol: zo worden koehorens gevuld met mest begraven in de grond waarmee wordt gezorgd voor een beter evenwicht in de grond en minder ziekten en plagen boven de grond.

Klik hier voor een overzicht van onze biologische en biodynamische wijnen:    Biologische wijnen


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.