
Door een unieke samenwerking van de wijnhuizen Avignonesi uit Montepulciano en Capannelle uit Chianti ontstond de wijn 50&50. Avignonesi maakt de merlot en Capanelle is verantwoordelijk voor de sangiovese. Een unieke en historische samenwerking!
Het wereldwijd bekende wijndomein Avignonesi heeft nog steeds de naam van de familie Avignonesi, maar is inmiddels in handen van de Gentse Virginie Saverys. Haar familie is vooral bekend als één van de grootste rederijen in België. Virginie Saverys heeft sinds haar komst bij Avignonesi de biologische wijnbouw geïntroduceerd en vanaf 2010 is Avignonesi ook biologisch gecertificeerd. Het wijnhuis ligt in het zuiden van Toscane in het beroemde stadje Montepulciano. Overigens niet te verwarren met de druif montepulciano, die met name terug te vinden is in de Abbruzen en dus niet in Toscane!
De merlot van deze wijn is afkomstig van het wijnhuis Avignonesi, de sangiovese komt van Capannelle. Beide wijnhuizen besloten samen een wijn te maken van hun beste druiven. Dit resulteerde in de 50&50. Na rijping van 36 maanden in Frans barrique is de 50&50 een diep donkerrode wijn, elegant en verfijnd, veel donkerrood fruit zoals zwarte bessen, specerijen op de achtergrond, vol, zacht en met een aangename afdronk.
Wijnhuis | Avignonesi |
Streek | Toscane |
Druif | 50% merlot (Avignonesi) & 50% sangiovese (Capannelle) |
Soort | Rood |
Classificatie | IGT |
Alcoholpercentage | 14% |
Inhoud | 750 ml |
Serveertemperatuur | 18% |
Bodem, ligging | klei, zand & kalksteen, 270-300 meter boven zeeniveau |
Vinificatie, rijping | De merlot rijpt eerst 12 maanden apart in Frans eiken vaten, wordt dan gemengd met de sangiovese van wijnhuis Capannelle en rijpt vrvolgens nog 24 maanden verder in nieuw eiken vaten. |
Biologisch | ja, biologisch |
Smaaktype | krachtig & complex |
Awards | Onder meer zeer lovende beoordelingen door Wine Spectator, jaarlijks boven de 90 punten! |